16.9.-4.10.2020
Kaisa-Leena Lintilä
AIKAKAUSIEN MURROS

Kaisa-Leena Lintilä, Uuden kehkeytyminen, 30x30, akryyli, 2020

Näyttelyn maalaukset ovat syntyneet vuosina 2017-2020, pääosin tänä keväänä ja kesänä, jolloin olemme maailmanlaajuisesti saaneet tuntea murroksen voiman. Totuttu olotila on muuttunut ja uusi aikakausi on monin tavoin vasta hahmottumassa.

Omassa elämässäni murrosprosessi on tarkoittanut pitkän työuran päättämistä ja samalla irti päästämistä omasta työidentiteetistä ja vuosikymmenien totutuista toimintatavoista.

Kevättalven 2017 maalauksessani voi nähdä muutoksen liikkeelle sysäävän voiman. Vanha hinkkautuu pois vähän kerrallaan eikä sen suuntaa ja tarvitsemaa aikaa voi itse hallita. Välillä tuli pysähdyksiä. Tuleva odotti, mennyt pysyi paikallaan, silti pinnan alla tapahtui.

2019 alkoi jotain liikkua, hitaasti tunnustellen uutta tulevaa. Tämä suuren muutoksen vuosi 2020 on pyörittänyt värejä, loihtinut kankaalle intuitiivisia kuvioita etsien hahmoa sille, millä ei vielä ole muotoa, ei selitystä tai määrityksiä. Olen antanut sen tapahtua, virrata vapaasti, avautunut ottamaan vastaan yrittämättä selittää ja ymmärtää. Maalaus avautuu katsomisessa. Sinun näkemäsi kuva on tosi sinulle, minun minulle – ja sekin voi vaihdella ajan mukana. Nyt katson jo maalauksia toisin kuin 2017.

Maalaus on matka itseeni ja itseäni suurempaan.

Koen maalaamisen ihmeenä. Sallin ihmeen ilmentyä ja hämmästyn siitä, mitä näen.

Hämmästyn, miten oman elämäni prosessit ja maailmankaikkeuden prosessit synkronoivat. Kiertokulku toistuu pienessä ja isossa. Aikakauden murros, jota elämme, pyytää tarkkaavaisuutta ja olevaisuuden luonteen kuulemista. Olen siru tässä muutoksessa, vastuullinen omalla kohdallani ja kuitenkin muutos on kontrollini ulkopuolella. Kuin maalaus: minun tehtäväni on ottaa pensseli
käteen, kastaa se väriin ja katsoa, mitä kankaalle ilmestyy. Kuka ohjaa kättäni? Kuka ohjaa maailmaa?

Elämän kierrossa palaan 1960- ja 70-lukujen nuoruuden maailman parantamisen aikaan. Rauhaa ja rakkautta, vapautta, yhteisyyttä. Monta vuoden kehrää, auringon kultaista kiertoa kokeneena näen enemmän. Valon ja varjon, liikkeen ja hiljaisuuden. Tumman yön, kirkkaan päivän. Elämän tässä ja nyt.

Kiitän kaikesta!

-----

Kaisa-Leena Lintilä on koulutukseltaan yhteiskuntatieteilijä ja tehnyt työuransa valtionhallinnossa. Maalaamisen hän on aloittanut 2012 Kaija Juurikkalan intuitiivisen maalauksen kursseilla. Hän on pitänyt aikaisemmin taidenäyttelyt Helsingissä 2015 ja 2016 sekä Toholammilla 2016.