10.10.-28.10.2018
Pia Feinik
FORTE ENSEMBLE
maalauksia

Pia Feinik, Growth, monitekniikka, 100x100, 2017-18

Katsojalle tarjotaan johtolankoja, mutta kertomus on luotava itse, Feinik ei kuvita sitä meille valmiiksi. Feinik käyttää ääriviivaa, joka tehostaa kuvien aiheita. Hän maalaa viimeistellysti ja käyttää tasaisia väripintoja tehokeinoina. Tämä korostaa aiheiden symboliikkaa. Tyyli luo maalauksiin ikonitunnelman. Riippumatta aiheesta sommitteluratkaisut ja värisävyt ovat levollisia. Teoksissa yhdistyy kuvakerronnan pitkä historia nykyaikaiseen lähestyttävyyteen ja ymmärrettävyyteen.

Vaikka Feinik pelkistää reippaasti, ei hän silti karsi teoksista kaikkea dekoratiivista. Tyylillisesti tehokeino muistuttaa jugendin ja art decon orgaanista visuaalisuutta.

Uusien teosten lähtökohtana on maisema. Ne ovat kauttaaltaan maalattuja ja tummasävyisempiä, mutta viiva muodostaa myös niissä keventävän dekoratiivisen tason. Feinik pelkistää maiseman joko horisontaalisiksi pinnoiksi tai katsoo sitä ylhäältä käsin. Maalaukset ovat ajattomia ja paikattomia, niiden kerroksellisuus on vahvasti esteettistä, mutta niissä on myös sisällöllistä tulkinnanvaraa.

Feinik on maalarina sopivasti moni-ilmeinen. Tunnistettava kädenjälki liittyy tyylikkääseen viivankäyttöön, viimeiseen asti harkittuihin sommitelmiin ja kykyyn pelkistää karsimatta sisällöllisiä vivahteita. Teoksiin on helppo astua sisään, mutta ulospääsy on vaikeampaa. Kerroksellisuus viettelee katsojan kuin vaivihkaa kertomaan tarinaa, ja silloin teokset ovat onnistuneettarkoituksessaan.
- Kriitikko, galleristi Veikko Halmetoja -

Aikaisemmasta tuotannosta tutut, taianomaiset puut ja metsän eläimet ovat saaneet rinnalleen uusimmissa teoksissa korostuvan aineettomuuden tunnun. Maalauspohjien tarkkaan harkitut, aukkoiset muodot johdattelevat ajatuksia yhä vapaampina virtaavien pilvien ja sumujen tuolle puolen.

Pia Feinik on tutkiva taiteilija, joka kehittää työskentelyynsä jatkuvasti uusia tekniikoita ja ilmaisun kerrostumia. Teostensa toteutuksissa Feinik suosii erikoisia pohjaratkaisuja, akryylimaalausta, kierrätysmateriaaleja sekä lyöntimetalleja.
- Kuvataidekriitikko, toimittaja Katri Kovasiipi -

Pia Feinik, Oxygen, monitekniikka, 180x180, 2017-18