15.8. - 2.9.2018

Katja-Maaria Vilén
SISÄINEN MATKA

maalauksia

Katja-Maaria Vilén, Tanssi, sekatekniikka, 100 x 120, 2018

“ Näyttelyn kokoelma on yhden ihmisen kertomus, matka kuilun reunalta vapautuvaan tanssiin värien kanssa.
Minulle maalaaminen on haaste kulkea kohti autenttisuutta ja rehellisyyttä. Monet sydämestä nousseet puoliabstraktit maalaukset ovat sisäisen ahjon keskellä syntyneitä kuvia. Toisaalta ulkoiset maisemat toisinaan asettuvat sisäisen todellisuuden symboleiksi.

Sain teini-iässä maalausopetusta kolmen vuoden ajan venäläisen klassisen perinteen mukaan. Raaka umbra ja muut maavärit veivät terän puhtaiden värien voimalta. Jätin maalaamisen moneksi vuodeksi ja opiskelin papiksi.

Vuosien tuskallisen lukkiutumisen jälkeen jotakin on tapahtunut. Nyt ulkoa annettujen klassisten ihanteiden sijaan tilaa on saanut sisältä nouseva liike ja pakotus. Värit valitsevat itse itsensä, olen vihdoin päässyt niiden luo.

Maalaaminen on minulle kuin mystinen kokemus. Sisimmän avaamista ja kätkemistä yhtä aikaa. Se on jollakin tavalla itsensä rohkeaa häpäisyä ja samalla vapauttamista. Loputonta vapauden valitsemista, antautuvaa vuorovaikutusta värien kanssa. Värit alkavat kysyä ja vastata toisilleen. Lopulta löytyy ehkä se jännite, mikä hengittää elämää. Ehkä. Tuskallinen mutta huumaava epävarmuus sitoo prosessin aikana tekijää ja pitää vankinaan kunnes jokin ratkaisu antaa luvan päästää irti.

Näyttelyn nimi SISÄINEN MATKA kuvaa teosten syntyprosessia ja tiettyä matkaa polulta, jota olen ihmisenä kulkenut.
Kangasta on voinut raapia, läiskiä kämmenellä ja sivellä tunteiden mukaan. Jokaisen teoksen takana on jotakin, mikä on koskettanut, koskenut, sattunut tai hoitanut itseä. Niiden takana on sisimmässä tapahtunut liikahdus johonkin suuntaan. Sisäinen matka on ollut, kipeä, hidas, huimaava, tuoksuva jajoskus intohimoinen. Värien lähtiessä virtaamaan saa matkaaja heittäytyä mukaan.

Vuosina 1998-2000 olin taiteilija Viktoria Nikkarin yksityisopetuksessa. Lukuvuoden 2015-2016 opiskelin Vapaassa taidekoulussa. Tällä hetkellä opiskelen Taidekoulu Alfassa neljän vuoden taidemaalariopintoja.”


28. kesäkuuta 2018
Katja-Maaria Vilén


Lämpimästi tervetuloa kaikki tutustumaan Katja-Maarian ensimmäiseen yksityisnäyttelyyn Galleria Saimaan.

Lea Karttunen
galleristi

Katja-Maaria Vilén, Etsin sinua, sekatekniikka, 100 x 120, 2018

Katja-Maaria Vilén, Päivän kirkkain hetki, öljy, 2018