TOROS & TORSOS

11. - 29.4.2018
JOUNI PUNKKI
veistoksia

Dancing Torso 2017

Värikkäät, käsin hiotut ja tarkasti viimeistellyt härät ja torsot valtaavat 11. huhtikuuta Galleria Saiman. Silloin alkaa Aalto-yliopiston betonitekniikan professori Jouni Punkin ensimmäinen yksityisnäyttely Toros & Torsos.

Tekniikan ihmisenä Jouni Punkki (s.1963) ei aikoinaan ajatellut ilmaisevansa itseään taiteen keinoin. Innostus veistämiseen syttyi kuitenkin kuvanveistäjä Virpi Kanto-Kokon kursseilla, joille hän on osallistunut jo parikymmentä kertaa. Perinteiset materiaalit eivät puhutelleet ja toimineet hänen ilmaisussaan ja koska Jounilla on tukeva tietämys betonista, oli materiaalivalinta selvä. Veistosten materiaali on tottakai betoni. ”Se on monipuolinen ja väreiltään mielenkiintoinen materiaali, mikä avautuu suhteellisen helposti veistäjälle, mutta luo kyllä työstäjälleen omat haasteensa,” toteaa hän ja jatkaa, ”betonin imago perustuu aivan turhaan harmaaseen perusbetoniin”. Erikoisbetonit ja tekniikat kuuluvat Punkin arkiammattiin. ”Parhaimmillaan valaminen ja erityisesti betonin hiominen ovat hyvinkin terapeuttisia,” toteaa Jouni Punkki.
Hän on jakanut tietämystään myös työpajoissa Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsenille.

Lopullinen ilmaisutapa avautui, kun Punkki loi oman työskentelytavan yhdistää 3D-muotoilu ja mekaaninen käsin työstäminen. Alustavan muodon hän tekee digitekniikoilla. Hionta ja viimeistely tehdään kuitenkin aina käsin, näin pinnasta saadaan lähes silkkinen.
”Minun juttuni on yhdistellä eri tekniikoita,” sanoo Jouni Punkki

Tervetuloa tutustumaan mielenkiintoisiin veistoksiin Galleria Saimaan 11.–29.4.

Lea Karttunen
galleristi

Härkä