PETER ELSNER
THRESHOLD - KYNNYS

mixed media teoksia ja pronssiveistoksia
8.-26.2.2017

Jo antiikin roomalaiset palvoivat Limentinusta, kynnyksen jumalaa. Uskottiin, että raja vieraan, vihamielisen ulkomaailman ja turvallisen, kodin sisäisen maailman välillä veti puoleensa henkiä, jotka torjuttiin tietyin rituaalein ja menoin. Kynnys koettiin kuolemanhenkien sekä muiden demonien elinsijaksi. On luonnollista, että siitä muodostui otollinen paikka suorittaa uhrimenoja. Erityisesti siirtymäriiteissä kynnyksellä on ollut tärkeä asema. Vielä tänäkin päivänä on tapana, että sulhanen kantaa morsiamen heidän yhteisen kodin kynnyksen yli. Muut liittymäriitit koskevat syntymää ja kastetta.

Kynnys merkitsee välitilaa, siirtymisen hetkeä tilasta toiseen, valvetilasta uneen, elämästä kuolemaan, tutusta tuntemattomaan, näkyvästä näkymättömään. Kuka aikoo ylittää kynnyksen, hänen täytyy varmistua siitä, että on valmis kohtaamaan sen, mikä toisella puolella odottaa.

Myös kuvataiteilijan luoma kuva muodostaa kynnyksen. Se avaa katsojalle tien toiseen maailmaan - uuteen, kokemukselliseen tilaan katsojan sisällä. Katsojan kokemuksen myötä teos saa uuden sisällön, mikä hetättää kysymyksiä ja voi kirvoittaa mielenkiintoisiin keskusteluihin.

PETER ELSNER (synt.1955) opiskeli Braunschweigin kuvataidekorkeakoulussa vuosina 1973 - 1980. Uransa alusta asti Elsner on ollut kiinnostunut piirtämisestä, maalaamisesta, kuvanveistosta sekä musiikista. Vuonna 1978 hän perusti yhdessä Benjamin Heidersbergerin kanssa poikkitieteellisen taide- ja tutkimusprojektin - HEAD RESONANCE Company. Projekti omistautui toteuttamaan ideoita ja tutkimaan lainalaisuuksia liittyen idean muodostumiseen ajassa ja tilassa. HRC toimi vuosina 1978 - 1984 laajasti eri taiteenalojen kuten dokumentaation, video- ja valokuvauksen, grafiikan, maalauksen, kuvanveiston, muotoilun, musiikin, performanssin sekä installaation parissa.

Vuonna 1985 Elsner aloitti uuden taiteellisen projektin, minkä tarkoituksena oli tutkia universaaleja ideoita ja niiden erikoistuneita muotoja luonnossa ja yhteiskunnassa. Kiinnostus antroposofiaa ja J.W. Goethen metamorfoositeorioita kohtaan syveni Elsnerin opiskellessa Wienin goetheanistisessa taideoppilaitoksessa 1984 - 1989.

Opintojensa päätyttyä Elsner siirtyi täyspäiväisesti opettamaan kyseisessä taideoppilaitoksessa piirustusta, maalausta ja kuvanveistoa liittyen metamorfoosiin. Vuosina 1994 - 1997 hän toimi vierailevana luennoitsijana Snellman-korkeakoulussa Helsingissä sekä Hampurin Forumissa. Elsner on asunut Helsingissä vuodesta 1998. Hän opettaa Snellman-korkeakoulussa muovailua ja metamorfoositeoriaa.