UUDET JÄLJET
öljyvärimaalauksia neljältä taiteilijalta
11.-29.10.2017

Pirjo Källi
Marianne Matikka
Risto Ovaska
Marjo Wassman

Pirjo Källi:

- Öljyvärit ovat tuntunut minusta oikealta aina, koska ne sopivat hitaasti etenevään työskentelytapaani. Väri taipuu ohuen ja paksun pinnan tekemiseen kuin myös kerroksisuuteen, mikä tarjoaa mahdollisuuden moninaiseen ja monitasoiseen tulkintaan.

- Teemamme "Uudet jäljet" on inspiroinut minua uusiin, rohkeampiin abstrakteihin tulkintoihin ympäristöstä. Inspiraation lähteenäni on ympäröivä maailma ja maailmankaikkeus ilmiöineen. Haluan tuoda abstraktin keinoin esille oleellisen näkemästäni ja kokemastani. Värien merkitys on suuri, niiden vahvan psykologisen ja esteettisen vaikutuksen vuoksi.


Marianne Matikka:

- Kuvallinen ilmaisutyylini on abstraktisti, toisia todellisuuksia tavoitteleva minimalismi. Maalauksissani pääosia esittävät värit ja viivat, jotka haastavat katsojan omiin visuaalisiin tulkintoihin. Tavoitteenani puhdas on visuaalisuus. Taiteen tekemisestä on tullut asenne, mikä kantaa päivästä päivään.


Risto Ovaska:

- Pitkäaikaisen, edelleen jatkuvan valokuvausharrastukseni ohella olen maalannut öljyväriteoksia jo 15 vuotta. Viimeisten neljän vuoden aikana teokset ovat muuttuneet ei-esittäviksi ja maalaaminen tavoitteelliseksi. Kehitän omia tekniikoita ja tutkin geometrisia muotoja. Pyrin maalausteni värisävyissä äärimmäiseen tarkkuuteen. Kiinnostukseni modernismin alkuaikojen arkkitehtuuriin on myös vaikuttanut muotokielen ja näkemyksen pelkistymiseen. Ideat maalausten sommitteluun ja väreihin tulevat vapaasti assosioiden. Lopullisissa maalauksissa muodot saavat tietyn geometrian ja värit lukuisten kokeilujen jälkeen lopullisen vivahteen.


Marjo Wassman:

- Etsin ja kokeilen. Rakastan vahvoja värejä. Voin vaihtaa tekniikkaa unohtamatta rakasta värielementtiä. Lähtökohtana on siis aina väri. Asenteeni maalaamiseen on spontaani ja juuri se ohjaa työskentelyäni. Teokset syntyvät aivan kuin itsestään, ilman tarkkaa suunnitelmaa, ehkä jostain koetusta tai nähdystä hetkestä, tapahtumasta tai tunnelmasta ammentaen. Luonto on inspiraation ehtymätön lähde; luonnon valo ja värimaailma. Kuvallinen ilmaisu viehätti minua jo lapsena - olen siis maalannut useita kymmeniä vuosia. Näyttelyteemamme ”Uudet jäljet” antoi sysäyksen erilaiseen ilmaisumuotoon. Nyt liikun abstraktin ja esittävän välimaastossa. Kädenjälki pelkistyi. Otin palettiveitset ja sormet käyttöön. Annoin tunnetilan viedä vaistonvaraiseen, iloiseen ilmaisuun unohtamatta vahvaa värimaailmaani.


Kuvat ylävasemmalta alaoikealle:
Marianne Matikka, Fenix, 100x120, öljy kankaalle, 2017
Marjo Wassman, Putous, 56x60, öljy kankaalle, 2017
Pirjo Källi, Opas, 60x60, öljy kankaalle, 2017
Risto Ovaska, Relaxation, 120x200, öljy kankaalle, 2017

Kuvat: ylävasemmalta ala oikealle: Marianne Matikka, Fenix, 100x120, öljy kankaalle, 2017; Marjo Wassman, Putous, 56x60, öljy kankaalle, 2017 Pirjo Källi, Opas, 60x60, öljy kankaalle, 2017 Risto Ovaska, Relaxation, 120x200, öljy kankaalle, 2017