Ritva Larsson
STADI
Maalauksia Helsingistä
13.9. - 1.10.2017

Ritva Larsson, Punainen polkupyörä, 100x120, öljy kankaalle, 2017

Ritva Larsson on helsinkiläinen taidemaalari, jolla on taidekoulutuksen lisäksi yhteiskuntatieteellinen tutkinto. Larsson työskentelee perinteisin tekniikoin ja välinein. "STADI" -näyttelyn teokset ovat kaikki kuvauksia tämän päivän Helsingistä. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Nauti näkemästäsi.


- Maisemamaalaus on yksi keskeinen, joskin nykyisin hiukan paitsiossa oleva perinteisen länsimaisen maalaustaiteen osa. Maisemamaalaus on aiemmin valjastettu jopa kansallisen identiteetin rakennusaneeksi, mutta onneksi näistä ajoista on edettu arkisempaan maisemamaalauskäsitykseen. Kaupunkimaiseman olennainen piirre on myös ihmisen kädenjälki, joka näkyy miltei kaikessa ympärillämme.

- Tässä näyttelyssä keskityn nykyisen kotikaupunkini Helsingin näkymiin ja tiloihin. Kuvat ovat valikoituneet subjektiivisen elämänkerrallisen valinnan kautta: aamuinen koiralenkkinäkymä, ystävän asuintalo, jäätelöä syödessä nähty kaunis näkymä. Hetkiä omasta elämästä ympäristössä, joka on muillekin tuttu, meille yhteinen. Helsinki, ”Stadi”, on kaupunkina pieni suuri kaupunki. Viehättävä, täynnä monen tyyppistä estetiikkaa. Värikästä, harmaata, vihreää unohtamatta.

- Maisema on kuva tai pikemminkin kuvaus fyysisestä ympäristöstämme, tapa hahmottaa sitä. Maisemamaalaus ei ole koskaan totuus vaan yksi näkemys näkemästämme. Kuvan kiinnostavuus syntyy näkökulmasta tuttuuteen. Joku toinen olisi saattanut valita toisen näkökulman samaan aiheeseen, mutta siltikin näkymä pysyisi tunnistettavana. Kuva rakentuu toisaalta myös klassisen esittävän maalaustaiteen hyvin perinteisen tekniikan ja tätä päivää olevan aiheen välisen jännitteen varaan.

- Taannoin kävin kiivasta debattia taiteilijakollegan kanssa siitä, onko maisemamaalaus ylipäätään kiinnostavaa ja mitä sillä voi kuvata. Kollegan näkemys oli tuolloin, että lajityyppi on täynnä katsojaa helposti tylsistyttäviä kuvia ja kuvalliselta ilmaisultaan genre on jo miltei loppuunkaluttu. Mitään uutta ei maisemamaalaus enää taiteeseen toisi. Rohkenin olla eri mieltä ja otin haasteen vastaan.

Ritva Larsson

Ritva Larsson, Huopalahden asema, 96 x 120cm, öljy kankaalle, 2017