Emmi Mustonen
ESSENCE
öljyvärimaalauksia
6.4. - 24.4.2016

Nuori, lahjakas kuvataiteilija Emmi Mustonen (s. 1987) kuvaa näyttelyteoksissaan sitä miten ihminen kaikkina aikoina on pyrkinyt luomaan itsestään mielikuvia, joiden tarkoituksena on ollut joko huomion tavoittelu tai paremman aseman saavuttaminen sosiaalisessa hierarkiassa.

2000-luvulla motiivina on tavallisesti saada parempi näkyvyys sosiaalisessa mediassa ja kulutusvalintoihin perustuva omasta persoonasta viestiminen. ESSENCE -teossarjassaan Mustonen käsittelee kriittisellä otteella modernin ihmisen sosiaalisia valintoja individualismiin perustuvassa yhteiskunnassa, jossa massat ovat suurempia kuin koskaan.

Galleria Saimassa esillä olevat teokset ovat pääasiassa öljyvärimaalauksia. Osassa teoksista Mustonen yhdistää mielenkiintoisesti eri materiaaleja. Hänen teoksilleen on ominaista, että ne ovat esteettisyydessään hyvin taidokkaita ja siksi puhuttelevat erilaisia katsojia iästä ja taustasta riippumatta.

Mustonen maalaa vanhojen mestarien tekniikalla, jonka alkujuuret juontavat renessanssitaiteilijoihin. Tekniikka on vaativaa ja teokset valmistuvat hitaasti. Maalaukset koostuvat useista ohuista värikerroksista, joiden on annettava aina kuivua ennen kuin teosta voi jatkaa seuraavalla värikerroksella. Kerroksellisuus luo moniselitteistä tunnelmaa Mustosen värimaailmoihin ja saa valot ja varjot heräämään henkiin. Tekniikka vaatii taiteilijalta kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, minkä vuoksi realistisella tyylillä maalaavia taiteilijoita on todella vähän.