11.2.-1.3.2015

VÄRIT

Matti Klinge
maalauksia

Matti Klingen maalausten näyttely on varmasti yksi vuoden 2015 kiinnostavimmista kokonaisuuksista. Koloristina tunnettu Matti Klinge, jonka edellinen näyttely Galleria Saimassa oli tasan kaksi vuotta sitten, tuo nyt esille värikkäät ja samalla hyvin ilmaisuvoimaiset kukkateoksensa ja niiden lisäksi herkkiä luontoaiheita. Meri ja rannat, jotka olivat hänen viime näyttelyssään pääroolissa ovat nyt sivuosassa.
Taitava koloristi tuo värit esille suurella herkkyydellä, mutta myös vahvalla intensiteetillä. Taiteilija Klingen ilmaisu on rohkeaa ja mielenkiintoista.

Matti Klinge maalasi jo nuoruusvuosinaan, mutta aktiivisesti 1990-luvulta lähtien. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyjä mm. Helsingissä, Jyväskylässä, Heinolassa, Imatralla ja Porvoossa. Hänen teoksiaan on hankittu sekä julkisiin että yksityisiin kokoelmiin.

- Luulisin, että ihminen sekä ”luonnostaan” että myös itseään kehittämällä korostaa jonkin havainnoimisen tavan tärkeyttä tai ensisijaisuutta. Se ilmenee yrityksissä siirtää havainto jotenkin tulkittuna kuvaksi. Voisi erottaa kaksi vastakohtaisuutta, toinen värin tai viivan ensisijaisuudessa, toinen kokonaisuuden ja yksityiskohtien suhteessa. Yksinkertaistetusti viiva, ei vain ääriviiva vaan piirtäminen, kuuluu tarkkuuden maailmaan, voisi jopa sanoa analyyttisen piiriin, kun taas maalaaminen laveerauksesta alkaen kuuluu synteettiseen kokemukseen. Väri, silloin kuin se ei ole jo piirretyn värittämistä, on pyrkimystä pois ”liiallisesta” tarkkuudesta ja yksityiskohdista. Itsekin käyn jatkuvaa taistelua nähdäkseni metsän puilta: että en kysy kukan ja kasvin tai linnun tai kalan nimeä ja luokitusta, vaan onko se minusta kaunis tai kiinnostava. Väri kuuluu tähän asenteeseen, toteaa Matti Klinge.

Tervetuloa tutustumaan Matti Klingen maalauksiin 11.2.-1.3. 2015.

Lea Karttunen

galleristi

klinge2015_maisema_200px.jpgklinge2015_kukat_k270px.jpg