Anne-Mari_Pahkala_2015_200px.jpg

ANNE-MARI PAHKALA

AIME -Art of Fashion

14.10.-1.11.2015

Anne-Mari Pahkala (s.1984) on suomalainen vaatemuotoilija (artenomi AMK) sekä taiteilija, jolla on omaleimainen vahva visuaalinen tyyli. Hänen mallistojensa tunnusmerkkejä ovat: “unenomainen maailma”, ajaton muotokieli ja huippulaadukkaat materiaalit. Pahkalalla on vuosien kokemus työskentelystä mediassa, TV -työssä ja useissa erilaisissa projekteissa mm. pukusuunnittelijana sekä stylistina, sekä ateljeetyöskentelystä historiallisessa Venetsiassa, Italiassa.

Unenomaista AIMEn tarinaa siivittävät Pahkalan käsinmaalatut, uniikit silkkiasut, joiden maalaukset ovat jatkoa galleriassa lanseerattavan Halo – malliston ”Taivaanranta” printille. AIME tarjoaa katsojalle kokonaisvaltaisen kokemuksen muotitaiteen kentältä; asujen, kuvien, taidelasin ja videoinstallaation keinoin. Teosten toteutuksesta galleriaan Anne-Mari Pahkalan lisäksi vastaa joukko alansa huippuosaajia: hänen puolisonsa lasitaiteilija Joonas Laakso, muotikuvaajat Nana Simelius, Luiza Lehtinen ja Heli Hirvelä sekä palkittu videotaiteilija Sami Sänpäkkilä.

Yleisön tietoisuuteen Anne-Mari Pahkala tuli Muodin Huipulle -ohjelman kilpailijana vuonna 2011. Hänen visuaalista kädenjälkeään on usein nähty esiintyvien taiteilijoiden, kuten esim. dramaattisista asuistaan tunnetun Jannika B:n yllä. Pahkalan taiteellisia luomuksia on useita kertoja nähty myös Italiassa, Shanghaissa tai Espace Louis Vuittonin galleriassa Tokyossa, jossa hän toimi pukusuunnittelijana sinne kutsutun taiteilijan Sami Sänpäkkilän videoinstallaatioon. Anne-Mari Pahkala on suunnitellut myös espanjalaisen viiniyritys Torresin Vina Esmeralda mainoskampanjan silkkiasut, mitä on tänä kesänä nähty monissa medioissa. Presidentinlinnan juhlissa ovat Anne-Mari Pahkalan suunnittelemissa asuissa juhlineet useat vaikuttajanaiset mm. kansanedustajat Sofia Vikman ja Aino-Kaisa Pekonen.

Shanghai ennen Saimaa

Syksyllä 2015 Anne-Marin töitä on esillä myös Shanghaissa, jonne hänet kutsuttiin jo toistamiseen rakentamaan muotitaidenäyttely, haasteenaan toteuttaa kokonaisuus ainoastaan kokeellisia materiaaleja käyttäen. Näyttelyn korkein paperiasuinstallaatio kohosi yli neljän metrin korkuiseksi.

Anne-Mari Pahkala oli yksi vuoden 2015 Ornamo-Säätiön neljästä stipendin saajasta.

“Vaatesuunnittelija Anne-Mari Pahkalan työskentelyä kuvaa määrätietoisuus, taiteellinen intohimo ja kädentaito. Silkkivaatteiden käsintehty koristeellisuus ja ajattomuus perustuvat vankkaan haluun luoda juhlavaatteita. Pahkalan käyttämä materiaali ja osaava vaatesuunnittelu luovat innostavia esimerkkejä suomalaisesta muotitaiteesta.

Ornamo-Säätiön tavoitteena on tukea uutta luovaa innovatiivisuutta, josta Pahkalan mallistokuva kertovat. Töistä huokuu elämyksellisyys ja tarinankerronta.”

Tervetuloa tutustumaan AIMEn maailmaan!

Lea Karttunen
galleristi

Kuva:
kuvan suunnittelu: Anne-Mari Pahkala
kuvaaja: Luiza Lehtinen
malli: Milja/Paparazzi