larsson14_003talla_200px.jpg

Ritva Larsson

Kaikkien kaupunki

10.9. - 28.9.2014

Ritva Larsson on 49-vuotias taidemaalari, jolla on taidekoulutuksen lisäksi yhteiskuntatieteellinen tutkinto. Larsson työskentelee melko perinteisin tekniikoin ja välinein. "Kaikkien kaupunki" -näyttelyn teokset kuvaavat hetkeä, jota me nyt helsinkiläisinä elämme.

Ritva Larsson kertoo näyttelystään:
”Kaikkien kaupunki” tarkastelee öljyvärimaalauksen keinoin ihmistä ajassa, paikassa ja tilassa; erityisesti kaupunkitilassa. Kaupunkitila sulattaa yhteen rakennetun ja rakentamattoman: tieten tehdyn ja sattuman sekä luonnon ja kulttuurin jännitteisen suhteen. Kaupunki muovaa identiteettejämme monin tavoin: olemme jotain ja kuulumme johonkin asuinpaikkamme myötä. Olemme kaupunkilaisia, helsinkiläisiä, urbaaneja monimuotoisesti suomalaisia. Mielikuva kaupungista voi vaihdella likaisen harmaasta kauniin kirkkaaseen värikirjoon oman mentaalisen suodattimen mukaisesti. Mitä haluamme  kaupunkimiljöön meille kertovan? Minkä värinen se on? Miltä se tuoksuu, näyttää tai kuulostaa? Mitä kaupunki kenellekin merkitsee? Minkälaisia tarinoita se kertoo?

Ihmisen kuvaaminen on aina enemmän tai vähemmän tarinoiden kertomista maalauksen keinoin. Miljöömuotokuva kertoo ajastamme sekä viestiin tekijänsä ja kohteen relaatiosta. Miten tekijä on kohteensa karaktäärin ajatellut, kokenut, nähnyt ja tulkinnut. Ympäristö linkittää kuvan aikaan, paikkaan ja merkityksiin. ”Kaikkien kaupunki” on osaltaan tutkimusretki muotokuvamaalauksen reuna-alueille; muotokuva on kuva mallistaan, mutta voiko ihmisyksilön kuva tilassa edustaa jotain merkityksiltään jaettua? Milloin henkilöä esittävä kuva lakkaa olemasta muotokuva ja siitä tulee maalaus?

Tervetuloa kaikki tutustumaan Ritva Larssonin maalauksiin!

Lea Karttunen
galleristi

larsson14_012viva250px.jpg