luhtalat_200px.jpg

19.02. - 09.03.2014

Marjaana Tillander-Luhtala
tekstiiliteoksia

Noora Luhtala
korutaidetta

KUDOS – kudos

Nimi merkitsee meille kahta asiaa: Ylistystä elämän itsensä rakentamia kudelmia kohtaa, niiden kaikissa muodoissaan ja meidät taiteilijoina yhdistävää työskentelytapaa,” kertovat näyttelyn taiteilijat.

luhtalat_elamat_200px.jpg

Elämät, 29x29 cm, villa ja puuvilla, Marjaana Tillander-Luhtala

Marjaana Tillander-Luhtalan (s.1957) teokset syntyvät villasta, väreistä, vedestä ja mäntysuovasta.
- Materiaalien valmistaminen on minulle herkuttelua, varsinainen voileipäpöytä. Valmiissa teoksissani kaikki käyttämäni materiaalit keskustelevat toistensa kanssa sulassa sovussa, hän kuvailee.
Marjaanan työt ilmentävät hänen mietiskelevää elämäntyyliään ja rauhallista ympäristön tarkkailua. Vaikka hän on syntyperäinen helsinkiläinen, lapsuuden kesät Pohjanmaan lakeuksilla virtaavan veden äärellä ovat muokanneet hänen taitelijaminän ydintä.
- Pidän villasta materiaalina, koska samalla tavalla kuin virtaava vesi muokkaa joen uomaa, villakin muokkautuu veden käsittelyssä ja synnyttää aina uutta. Villa kiehtoo minua aina, vaikka olen työskenn
ellyt sen kanssa jo vuosikymmeniä, kertoo Marjaana.

Marjaana Tillander-Luhtala palasi koulunpenkille aikuisiällä, samaan aikaan kun omat tyttäret jo aikuistuivat.
Hän suoritti TaM-tutkinnon Taideteollisessa korkeakoulussa vuonna 2004.

- Oman näkemykseni löytäminen on minulle elämän pituinen projekti, Marjaana Tillander-Luhtala toteaa. Tyttäreni Nooran taide inspiroi minua myös luomaan ja löytämään koko ajan uutta.

luhtalat_x-hopeasormus_200px.jpg

X, hopeasormus, Noora Luhtala

Noora Luhtala (s.1989) innostui hopeasta jo teini-iässä. Koruja valmistanut mummi opetti tyttärentyttärelleen hopeaketjujen tekemisentaidon. Hän opetti Nooran myös etsimään ja hiomaan luonnonkiviä korukiviksi.
M
yös elokuva, popkulttuuri ja varsinkin sen suurimmat ikonit, kuten Madonna, olivat ja ovat edelleenkin Nooran innoituksen lähteitä.
Pop-innostus vei Nooran mediapainotteiseen lukioon, josta valmistuttuaan helsinkiläistyttö lähti rohkeasti Pohjanmaalle opiskelemaan hopeasepäksi. Hän valmistui Toholammin artesaaniopistosta vuonna 2012. Galleria Saiman näyttelyssä on myös esillä hänen kiitetty lopputyönsä, hopeiset rintaliivit, joka ilmentää hienosti hänen inspiraatiolähteitään: hopeaa ja popkulttuuria.

- Kaikki mahdolliset materiaaleista, joihin voin yhdistää pääelementtini hopean innoittavat minua, kertoo Noora.
- Käytän m
ateriaaleina myös luuta ja muovia. Yhdistämällä näitä hopeaan luon omaperäisiä ja omannäköisiäni taiteellisia ratkaisuja.

Noora Luhtala suorittaa tällä hetkellä Bachelor of Arts – tutkintoa London Metropolitan Universityn Jewellery & Silversmithing -linjalla.

Tervetuloa tutustamaan Marjaana Tillander-Luhtalan ja Noora Luhtalan
mielenkiintoiseen näyttelyyn!

Lea Karttunen
galleristi