virpi_kanto_250px.jpg

Kuvanveisto on liikettä äärettömyydestä

Galleria Saima esittelee 16.10-3.11.2013 kuvanveistäjä Virpi Kannon herkkiä veistoksia ja reliefejä. Hänen teoksensa kuvaavat ihmistä ja ihmisen olemassaoloa. Ne ovat aiheita, jotka kiinnostavat häntä tässä hetkessä. Veistoksen alkuajatus voi olla hyvinkin abstrakti, esimerkiksi armo, nöyryys tai vaikkapa kuolema. Lopullinen teos syntyy aiheen sisäisen näkemyksen johdattamana, kertoo taiteilija.

Virpin työskentelyprosessi on sama kuin kipsiin tai pronssiin valetuissa teoksissa yleensä: alku ja tärkein vaihe on veistoksen muotoileminen savesta. Kun ”saviveistos” on valmistunut, siitä otetaan kipsimuotti, johon valetaan veistoksesta riippuen erilaisia betoniseoksia. Värimaailma betoniseoksissa syntyy väriaineilla tai pelkästään betonin sisältämien kiviaineiden väristä.

Betoniveistokset soveltuvat sekä ulko- että sisäkäyttöön. Sisäkäyttöön tehtyihin veistoksiin Virpi on yhdistänyt mm. lehtikultaa. Hän on lisännyt betonitaiteen tunnettavuutta tekemällä myös julkisia veistoksia betonista. esim. Tiedon vuoksi Oulun kaupunginarkiston edessä.

Virpi Kanto asuu ja työskentelee maaseudulla, kauniissa järvimaisemassa lähellä Orimattilan keskustaa. Nuoruudesta tuttu kesäpaikka muuttui työ- ja asuinpaikaksi. Syntyjään oululainen taiteilija on asunut vakituisesti Orimattilassa vuodesta 1999 kuvanveistäjä miehensä Tapani Kokon ja lastensa kanssa.

”Kuvanveisto on moniulotteisia eleitä maailmankaikkeudessa, liikettä äärettömyydessä. Kuvanveisto on myös tilaa, tyhjää tilaa, muotoa, kaaosta, rytmiä, rakennelmaa ja järjestystä, kaiken kruunaamaa sattumaa. Toivon tavoittavani jotain näistä.”


Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

Lea Karttunen
galleristi


Teos: Virpi Kanto, betoni, lehtikulta, 2013, 92 x 33 x 31 cm
Kuva: Ilkka Halso