Galleriassa 20.2. - 10.3.2013

Matti Klinge

AIKA JA MAISEMA

Seuraavana Galleria Saima esittelee taiteilija MATTI KLINGEN maalauksia.

Näyttely AIKA JA MAISEMA on avoinna 20.2. - 10.3.2013.

Näyttely koostuu osasta Matti Klingen 1950-luvulla tekemistä guassimaalauksista, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa julkisesti esillä, sekä 2010-luvulla maalatuista öljyväri- että akvarellimaalauksista.

- Olen ymmärtänyt, että maalaustaide on Matti Klingelle hyvin tärkeä osa hänen elämänsä. Hän on maalannut lukiovuosistaan asti ja aktiivisemmin 1990-luvulta lähtien. Aikaisemmin hänen töitään on ollut esillä Helsingissä, Jyväskylässä, Heinolassa ja Imatralla. Teoksia on hankittu yksityiskokoelmien lisäksi myös julkisiin kokoelmiin, kertoo galleristi Lea Karttunen.

Tässä Matti Klingen vastaus kysymykseen ”Miksi maalaatte?” :

"Maalaukset ovat vastauksiani annettuun kysymykseen ”miksi maalaan”. ”En tiedä miksi laulaa lintunen – –” jne. En myöskään tiedä miksi luen, tutkin ja kirjoitan tai miksi haluan opettaa nuorisoa. Voin siteerata: ”Olen se mikä olen, ainakin osittain” tai ”tällaiseksi Luoja loi”. On asioita joita ei halua muuntaa sanojen muotoon itselleenkään. Toisiin nähden ainakin taiteilija on aina jossakin määrin huijari. Huijari on ottanut etäisyyttä muiden todellisuuteen ja luo omaa todellisuutta. Miten vakavasti tai intohimoisesti hän sitä tekee, jääköön aina auki.

- Maalaamisessa niin kuin tutkimuksessa on kysymys uskoakseni kahdesta asiasta. Toinen niistä on hahmottaminen. Niin historian erilaisten vaiheiden ja ilmiöiden kuin maiseman tai interiöörin jonkinlainen pääasia tai idea on saatava esiin, mutta pelkistystä ja yksinkertaistusta ei saa viedä niin pitkälle, että kuvattavan todellisuuden ja katsojan kokemuksen välinen arvoituksellisuus ja osittainen sattumanvaraisuus katoaisivat. En halua peittää koko kangasta tai paperia enkä kirjoitusta tai kirjaa detaljeilla, mutta valaiseva detalji tai piristävä aksentti on välttämätön. En ole askeetti, olen epikurolainen, joka haluaa tunnustaa ulkoisen ja sisäisen maailman rikkauden ja ilon niiden vastakohtiakaan unohtamatta. Todellisuuteni ei ole suorakulmainen, viivoittimella vedetty. Kirjan tai maalauksen vuoropuhelulle lukijan tai katsojan kanssa ja heidän omille mielipiteilleen täytyy jättää tilaa, jonkin verran. En halua kirjoittaa tai maalata kaikkea valmiiksi, loppuun. En jää useinkaan parantelemaan ja korjailemaan teoksiani, välittömyys katoaisi, vaan kiiruhdan eteenpäin.

- Tähän liittyy väri. Minun todellisuuteni on värillinen, kaikissa suhteissa. Koloristille väri voittaa viivan. Mutta värien maailma on vaikea, vaativa. Suuret mestarit näyttävät esimerkkiä.”

Tervetuloa tutustumaan Matti Klingen maalauksiin!

Lea Karttunen
galleristi

klinge_maalaus_k250px.jpg