Anja Karkku-Hohti

maalauksia
5.3. - 26.3.2017

Anja Karkku-Hohti syntyi suureen perheeseen Pohjois-Suomessa, Hailuodossa. Jo nuorena hän oli hyvin innostunut ranskalaisesta 1900 -luvun alun modernismista. Varsinkin hän rakasti Cezannen kubistista muotokieltä ja Matissen hehkuvia värejä. Valmistuttuaan Suomen Kuvataideakatemiasta hän on toiminut sekä taidemaalarina että kuvataiteen opettajana.

Vuosikymmeniä Karkku-Hohti maalasi öljyväreillä, mutta nyt välineenä ovat guassivärit, joiden puhtaus ja valovoima miellyttävät häntä suuresti.
- Kirkkailla ja puhtailla väreillä on minulle voimaannuttava ja energisoiva vaikutus. Tarvitsen niitä kuin ravintoa, joka korostuu aina mustavalkoisina vuodenaikoina.
Väreillä ja valolla on hänen maalauksissa ensisijainen merkitys.
- Niistä maalaus rakentuu; maalauksen sommittelu, rytmi, ehjyys ja estetiikka.

Hänen työskentelyssään on ollut sekä figuratiivisia että täysin abstrakteja kausia. Vuosikymmeniin mahtuu myös sosiaalisesti kantaaottavaa taidetta sekä luonnon ilmiöiden kuvaamisesta syntyneitä teoksia.

Tämän näyttelyn aihepiiri koostuu esineistä ja asioista, jotka ympäröivät meitä fyysisesti ja henkisesti.
- Se, että kuvaa huomioitaan elämästä, ei ole pelkästään subjektiivinen näkökulma. Uskon, että monet kokemukset ja havainnot ovat meille kaikille yhteisiä.
- On kiehtovaa huomata, miten ihmiset antavat esineille monenlaisia merkityksiä ja aineksia. Esineellä saattaa olla voimakas symbolinen merkitys, tai se sisältää vahvoja kokemusperäisiä tunteita. Muistot värittävät usein suhdetta esineeseen. Arkipäiväiselläkin esineellä on usein oma tarinansa, ja kun esineitä yhdistelee tarinat saavat uusia merkityksiä.

Anja Karkku-Hohti ei tarkastele maalauksissaan yhteiskunnan suuria ongelmia, eikä paranna maailmaa, vaan hän haluaa edes hiukan parantaa meidän kaikkien arkea, tuoda valoa ja iloa siihen, mikä meille on kuitenkin olennaisinta, meidän oma elämämme.


Näyttely järjestetään yhdessä Galleria Angelon kanssa.